Ook een échte winkel
Gratis Verzending vanaf € 95,-
Betaal achteraf met Afterpay
Niet goed? Geld terug!

Nieuwe normering werkhandschoenen

Nieuwe normering werkhandschoenen

De aanpassing van de EN388 werkhandschoenen normering is een feit. Lees in deze blog alle recente informatie over de EN388 normering.

Aanpassing van de EN388 Handschoen normering

De laatste jaren zijn de productieprocessen van beschermende handschoenen veranderd waardoor de bekende testmethode (EN388:2003) niet langer meer voldoet en dan met name op het gebied van
snijbestendigheid. EN388:2016 is een update van deze normering, twee testen zijn gewijzigd en er zijn twee nieuwe testen bijgekomen. Vanaf mei 2017 moeten alle nieuwe handschoenen getest worden volgens de EN388:2016 normering. De bestaande modellen mogen nog wel de EN388:2003 voeren.
Updates van de certificaten moeten voor april 2019 zijn uitgevoerd onder de PBM richtlijn. Cohen bedrijfskleding heeft zich ten doel gesteld dat onze leveranciers van werkhandschoenen alle modellen opnieuw gecertificeerd te hebben voor deze datum.
EN388:2016 geeft de vereisten, testmethoden, markering en informatie aan bijgeleverd moet worden bijde beschermende handschoen tegen mechanische risico’s van slijtage, snijden, prikken en indien vantoepassing van de impact. De test voor slijtageweerstand en de Coup Snijtest is aangepast en er zijn nu eentweede snijbestendigheidstest plus een optionele impact weerstand test.

Hieronder de belangrijkste wijzigingen in de 2016 editie van de EN388 normering:

Slijtweerstand
Scheurweerstand
Impact
Weerstand
Rechtblad
Snijweerstand
Prikweestand

Slijttest

De slijttest is ontwikkeld om een idicatie te geven van de duurzaamheid van de handschoenen. De prestatieniveaus zijn nog steeds hetzelfde maar het schuurpapier da gebruikt wordt om de test uit te voeren is veranderd van 100 grot naar een fijner 180 grit materiaal. Dit kan gevolgen hebben voor de resultaten Test Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4

Slijtweerstand
(aantal cicli) 100 500 2,000 8,000 Samenvatting van Slijtagetest wijzigingen
• Geen wijziging aan de testmethode
• Wijziging van 100 grit papier naar 180 grit papier
• Dat kan gevolgen hebben voor de test scoren


Snijtest

De noodzaak om de snijbestendigheidsnormering te wijzigen heeft ervoor gezorgd dat de EN388 herzien is. Bij het oude systeem kon je een score halen van 1-5. Dat was makkelijk en iedereen kon dit
begrijpen. De ontwikkeling van nieuwe snijweerstand materialen in combinatie met de wens vanuit de industrie om de hoogste normering van snijbestendigheid te halen tegen de laagste prijs heeft ervoor gezorgd dat de testmethode aangepast moest worden. De testmethode voor snijbestendigheid van handschoenen wordt gedaan door een rond blad die voor- en achteruit beweegt over de handschoen. Deze test wordt ook wel de Coup test genoemd. Handschoenen worden op deze machine getest en de prestaties worden als volgt vastgelegd:

Test Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5
Ronde bladen
snijweerstand
(index)
1.2 2.5 5 10 20 Er zijn twee belangrijke zaken met deze test:
• De hoeveelheid kracht die wordt gevoerd op de bladen moet 5 Newton zijn wat staat voor ongeveer
500gram
• Er is geen bovenlimiet

Nieuwe snijweerstand materialen zoals staal, glasvezel versterkte garen kunnen gevolgen hebben voor de rondsnijbladen zodat wij het uitvoeren van de test de bladen minder scherp worden omdat er geen extra druk wordtuitgevoerd en het blad hierdoor niet door het materiaal snijdt. Het resultaat van deze test is dat handschoenen de hoogste norm snijbestendigheid halen ondanks de significante teruggang in prestatie. EN388:2016 bevat nu een nieuwe Coup Test en heeft de rechte bladen test (ISO 13997) toegevoegd.


WIJZIGINGEN MEER IN DETAIL
De wijzigingen in de Coup Test zijn als volgt:
• Een vermindering in afstand van de ronde bladen (ongeveer 50%) om afstompen te verkomen
• Het terugbrengen van de afstand zorgt ervoor dat de bladen effectief blijven en daardoor de typische
snijweerstand prestaties verminderen bijvoorbeeld 5 is nu een 4, ondanks het feit dat het materiaal niet is veranderd. Deze aanpassing zorgt ervoor dat het erg moeilijk is om een snijklasse 5 handschoen te krijgen zonder dat het effect heeft op de twee hieronder genoemde punten.
• Ronde bladen test stop bij 60 cycli
• Als de snijfactor meer is dan 3 is (bijvoorbeeld verschil in prestaties van de referentiemateriaal tegen test materiaal)
De producent kan ervoor kiezen om de uitslag van de Coup Test niet te vermelden als ze de rechte bladen test vermelden, in dat geval zal de markering een X zijn.
Rechte bladen test (ISO 13997)
De rechte bladen test geeft een meer accurate indicatie van de snijbestendigheid. In vergelijking met de Coup test en de rechtbladen test is hetzelfde als een Pizza snijder vergelijken met een Stanley mes. Beiden zijn effectief waarvoor ze bedoeld zijn maar er is een significant verschil in het soort snede.
De rechte bladen test kan naast de Coup test worden gebruikt. Het moet ook gebruikt worden als de Coup test de 60 cycli bereikt of als de snijfactor meer dan 3 bedraagt.
• Deze test wordt uitgevoerd op een TDM 100 Machine
• Testen worden met nieuwe messen uitgevoerd.
• Verhoogde krachtniveaus zijn van toepassing, 2 Newton
tot 30 Newton.
• Letterscore A-F, waarbij F de hoogste is
• De letter refereert aan het feit dat de test is uitgevoerd naast de snij referentie
TDM Test Methode:
EN ISO 13997 Niveau A Niveau B Niveau C Niveau D Niveau E Niveau F
Rechte bladen Snijweerstand (N) 2 5 10 15 22 30
WIJZIGINGEN MEER IN DETAIL

Samenvatting van de Snijtest wijzigingen
• Aanpassing van de Coup test kan resulteren in een lager prestatieniveau
• Implementatie van de nieuwe Rechte Bladen testmethode die ontworpen is voor een meer representatief beeld als naar de snijbestendigheid gekeken wordt.
• De scores 1-5 is niet te vergelijken met het A-F score systeem

Impact Test
Handschoenen die bescherming bieden bij een impact zijn zeer populair geworden de laatste jaren waardoor het noodzakelijk werd een impact element toe te voegen aan de EN388 normering. De sleutelpunten te onthouden zijn:
• Geen wijziging in testmethode
• Impact is van toepassing op de palm, rug en knokkels van
de hand
• Maakt gebruik van de bestaande motorfiets impact test
EN13594:2015
• 2.5kg wordt gedropt om een energie impact van 5 joule na
te bootsen
• Het volstaat als de handschoen een niveau 1 bereikt.
• P is de toevoeging aan de certificering van de handschoen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Tags
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Ook een échte winkel
Gratis Verzending vanaf € 95,-
Betaal achteraf met Afterpay
Niet goed? Geld terug!